Steve Mariat TeunisSteve werd geboren in 1962, te Paramaribo, Suriname als Steve Gerald Maria Teunis. Op 8-jarige leeftijd ontwikkelde Steve zijn talenten autodidactisch, zowel vocaal, op gitaar als compositorisch.
Op 20- jarige leeftijd waagde hij een sprong door mee te doen aan een groot landelijk ‘songwriter’ competitie. Dat succes was het begin van een reeks ontwikkelingen in zijn muzikale carrière.
Hij groeide uit tot een bekendheid in eigen land en wordt vandaag de dag nog altijd gerespecteerd door zijn collega’s in zowel Suriname als in Nederland. Zijn grote hit ‘Call on me’ uit 1982 is nog dagelijks op de Surinaamse radio te horen en zorgt zelfs 23 jaar na dato bij een live-concert nog voor een staande ovatie. In 1980, na de militaire coup, werd Steve actief in het studentenverzet. Het gevolg hiervan was dat hij uiteindelijk in december 1982 noodgedwongen zijn vaderland verliet.  Eenmaal in Nederland gevestigd, begon hij zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Toen al was de behoefte groot om muziek te benaderen als een grenzeloos goed. Na zijn studie richtte hij een eigen band op genaamd ‘Branco & Steve’. Met deze formatie won hij 2 jaar achtereen het Caribisch Popfestival in Paradiso, Amsterdam. De jury kende Steve beide jaren unaniem de eerste prijs toe voor beste compositie, tekst en zang. Vlak voor wat de echte doorbraak had moeten zijn viel de band door financiële problemen uit elkaar. Steve ging door met componeerwerk en werkte als freelance vocalist bij verschillende gezelschappen. Hij was vooral actief buiten de Nederlandse grenzen (Duitsland, Zuid-Amerika, Azië). De afgelopen 5 jaar werkte hij achter de schermen als uitvoerend producent en componist voor de Portugese zangeres Mónica Triga. Toen eenmaal haar tournees goed op de rails zaten, besloot Steve in 2003 om ook zelf weer de podia te betreden, uiteraard gesterkt door een CD. De respons op enkele proefconcerten in Nederland en in Suriname waren een bevestiging dat hij de goede weg was ingeslagen. De reacties werden een nóg grotere stimulans om een CD-album te produceren. Een nieuw album is geboren, ‘Paramaribo’ van Steve Mariat. Met deze cd bewijst Steve dat Surinaamse muziek veel verder gaat dan de bekende feestmuziek.
Het album bevat 10 prachtige songs, smaakvol gearrangeerd en bijzonder goed gespeeld door de besten binnen dit genre. In Steve’s composities en arrangementen hoor je een duidelijke Afro-Surinaamse basis maar het eindproduct is verrassend door de prachtige melodieën en persoonlijke invulling ervan. Het aantrekkelijke en unieke stemgeluid waarmee Steve in het Surinaams zingt maakt emoties los van weemoed en blijheid.
Prikkelend genoeg om naar de Engelse bijgeleverde vertalingen te kijken.

www.stevemariat.nl